Æresmedlemmer

Bestyrelsen for Dansk Epidemiologisk Selskab har udnævnt følgende personer som æresmedlemmer i anerkendelse af deres langvarige og ekstraordinære indsats for det epidemiologiske fag

Marianne Schroll

Marianne Schroll blev cand.med. i 1968, specialist i intern medicin i 1977, og efterfølgende overlæge og professor i geriatri. Marianne blev tidligt involveret i de epidemiologiske studier udgået fra kardiologisk afdeling på Glostrup Hospital, ’Befolkningsundersøgelser i Glostrup’, som gav grundlag for hendes doktordisputats ”A Ten-Year Prospective Study, 1964–1974, of Cardiovascular Risk Factors in Men and Women from the Glostrup Population, Born in 1914”, forsvaret ved Københavns Universitet i 1982. Under arbejdet med de epidemiologiske studier i Glostrup tog Marianne i 1975 initiativ til dannelse af den tværvidenskabelige ”Epidemiologisk Forskningsgruppe”, som skabte et forum for en meget nyttig erfaringsudveksling og diskussion blandt epidemiologiske forskere i Københavnsområdet. Gruppens dannelse og aktiviteter er nærmere beskrevet i artiklen ”Epidemiologisk Forskningsgruppe – Hvad er det?” af Schroll M & Sørensen TIA i Ugeskrift for Læger i 1983 (145:943-4). Gruppen voksede, blev national, og blev basis for den senere dannelse af Dansk Epidemiologisk Selskab.

Jørn Olsen

Professor Emeritus Jørn Olsen ved Aahus Universitet har i hele sin faglige karriere i hele sin faglige karriere har haft blik for og kæmpet bravt for epidemiologiens vilkår og kvalitet med basis i Aarhus Universitet en del år før der kom samme fokus på området i København og andre steder i landet. Det lykkedes Jørn de år han sad i Forskningsrådet at overbevise kollegerne i rådet om værdien af epidemiologisk forskning, når blot den var af høj kvalitet og originalitet, og dermed skubbe forestillingen hos mange andre i lægevidenskaben om at epidemiologi jo bare var ’korrelationer’. Som en ganske særlig indsats med samme eksterne effekt tog Jørn initiativ til og lykkedes med at etablere ’Danish Epidemiology Science Center’ med massiv støtte fra Danmarks Grundforskningsfond og med dette center som ramme at initiere skabelse af kohorten ’Bedre Sundhed for Mor og Barn’ (nu Bedre sundhed i generationer (bsig.dk)) som en unik ressource.